O spółce
Spółka celowa założona w celu komercjalizacji przedsięwzięcia pn. „Sposób wyodrębniania beta-glukanu ze zbóż”, P.409942
O produkcie
1-3 , 1-4 β-D-glukan, polisacharyd nieskrobiowy, ekstrakt z ziaren owsa. Preparat w postaci białego proszku, zawierający od 80% do około 95% beta glukanu, resztkowe białka, skrobię i tłuszcz z owsa. Produkt otrzymywany z ziaren owsa siewnego Avena sativa L. lub jego części (otręby, błonnik owsiany) zgodnie z opatentowaną metodą.
O beta-glukanie
Dokładny mechanizm działania beta-glukanu został odkryty na Uniwersytecie Harvarda przez dr Joyce Czop w latach 80-tych. Znalazła ona na powierzchni makrofagów miejsca receptorowe dla beta-glukanu o wiązaniu beta-(1-3). Makrofagi stanowią pierwszą linię obronną systemu odpornościowego, odgrywając zasadniczą rolę w uaktywnianiu całej odpowiedzi immunologicznej. Beta-glukan jest naturalnym polisacharydem występującym w ścianie komórkowej drożdży piwnych Saccharomyces cerevisiae, grzybów i niektórych bakterii.
